Plytvanie potravinami a jedlom je nevýhodné nielen pre vašu peňaženku, ale aj pre naše životné prostredie. Skoncujte s vyhadzovaním jedla a skúste to inak. Pripravili sme pre vás zopár tipov, ako predítete vyhadovaniu surovín v kuchyni.
Základom je plán
Všetko to začína plánovaním. Premyslite si a pripravte si zoznam jedál na celý týždeň a vyhnete sa tak plytvaniu. Cieľom je vytvoriť stravovací plán, ktorý v receptoch využíva rovnaké potraviny. Je to jednoduchšie na prípravu, vždy budete mať doma to, čo práve pre ten alebo onen recept potrebujete.
Spravte si zoznam
Akonáhle máte spísaný plán, vytvorte si nákupný zoznam pre všetky recepty, podľa ktorých počas týždňa budete variť. Potom sa zamyslite nad tým, ako sa dajú rôzne potraviny spotrebovať pri príprave jednotlivých jedál.
Poznajte dátumy spotreby
Etikety na potravinách sú často mätúce. Dajte si pozor, či ide o dátum výroby alebo dátum spotreby. Spravidla totiž vyhodíme výrobky pár dní po tomto dátume. Namiesto toho, aby ste okamžite potraviny hádzali do odpadkov, použite sedliacky rozum. Sami posúďte, či sa dajú ešte spotrebovať.
Náhradné využitie
Hoci sa snažíte zjesť každý banán, ktorý kúpite, niekedy to skrátka nestihnete predtým, než znehdne. Namiesto toho, aby ste ho vyhodili, použite ho v chutnom recepte. Napríklad na veľmi populárny banánový chlieb či palacinky.
Zmeňte formu
Nakúpili ste priveľa jabĺk a už vám nejdú dolu hrdlom? Alebo sa v záhrade urodilo toľko jabĺčok, že ich nestihnete všetky pojesť? Nič to. Spravte si jablkový kompót alebo domácu jablkovú výživu.
Dbajte na čerstvosť
Predchádzanie plytvania začína už v obchode s potravinami. Jednoducho sa musíte naučiť, ako nakupovať, vyberať tie správne potraviny a odhaliť tie zlé. Dobre si prezrite ovocie, zeleninu či ďalšie suroviny skôr, než ich dáte do košíka.
Pár praktických príkladov:
Avokádo a jeho zrelosť odhalíte podľa stopky resp. miesta pod stopkou. Ak je svetlozelené, šup s avokádom do košíka. Ak je miesto po stopke hnedé, radšej tento kus nekupujte. Pokojne však siahnite po tvrdom avokáde a nechajte ho dozrieť doma. Tvrdé je preto, už tvrdé padá zo stromu, inak by sa príliš obilo. Ananás je zase zrelý až keď sa vyfarbí celý nažlto, listy na koncoch oschnú a prestúpi ho naozaj výrazná vôňa.
Správne skladovanie
Väčšina ovocia nepatrí do chladničky. Aspoň kým nie je skutočne zrelé a chcete zabrániť prezretiu. Banány, paradajky, mango, avokádo, ananás, broskyne, papája, žlté melóny a hrušky dozrievajú aj po odtrhnutí, takže do chladničky nepatria. Rôzne bobule ako jahody, hrozno či maliny, ale aj červený melón či čerešne po ich odtrhnutí nedozrievajú, takže ich čo najskôr zjedzte alebo schlaďte.
Veľmi náchylné na skazenie sa sú aj šaláty. Predtým, než šalát vložíte do chladničky, naučte sa, ako správne na to. Skúste listy šalátu rozobrať, opatrne ich umyte, ale nesušte. Len ich voľne vložte do nádoby, uzavrite a dajte do chladničky. Zostane vám čerstvý po celý týždeň.