Či už patríš medzi milovníkov kávy alebo čaju, tieto nami overené recepty na sušienky si zaručene obľúbiš. Čo nezješ, odlož do vrecka na neskôr a pribaľ na najbližší výlet do prírody.
Chuť Talianska, ako stvorená k espressu
Prenes sa do gurmánskeho Talianska vďaka receptu na chrumkavé voňavé sušienky cantuccini.
Suroviny:
-
500 g hladkej múky
-
200 g práškového cukru
-
štipka soli
-
8 g prášku do pečiva
-
70 g zmäknutého masla
-
3 vajíčka
-
nastrúhanú kôru z bio citronu
-
70 ml mlieka
-
3 PL amaretta alebo mandľovej arómy
-
200 g nelúaných mandlí
Postup:
V mise zmešaj všetky suché suroviny. Následne primiešaj vajíčka, maslo, dolej mlieko, amaretto alebo arómu a vypracuj cesto. Nakoniec pridaj celé mandle a zapracuj do cesta. Cesto si rozdeľ na 4 rovnaké časti a vyvaľkaj z nich tenšie valčeky.
Takto vyvaľkané cesto ulož na papier na pečenie a daj piecť na 180 stupňov na 30 minút. Upečené cesto nakrájaj ešte zatepla na ca. 1,5-centimetrové plátky. Jednotlivé kúsky rozlož na plech a daj piecť na ca. 20 minút do zlatista.
Raňajkové domáce "BeBe" kekse
Po odskúšaní domácich keksíkov viac originálu z obchodu nevenuješ ani pohľad. Prispôsob si ich svojim chutiam, pridaj obľúbené sušené ovocie či horkú čokoládu. Fantázii sa medze nekaldú.
Suroviny:
-
100 g ovsených vločiek
-
100 g celozrnnej špaldovej múky
-
40 g orechov (vlašské, kešu, lieskovce, ...)
-
40 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, jablká, ...)
-
1 vajce
-
15 g olivového oleja
-
50 g jablkovej detskej výživy
-
50 ml vody
-
½ ČL škorice
-
½ ČL kypriaceho prášku
-
sladidlo podľa chuti (hnedý cukor, med, ...)
Postup:
Vločky rozmixujeme najemno a zmiešame ich s celozrnnou múkou, škoricou a kypriacim práškom. Pridáme nadrobno nasekané orechy a sušené ovocie. V ďalšej miske zmiešame vajíčko, olivový olej, detskú výživu a vodu. Tekuté suroviny vlejeme do suchých a vypracujeme cesto. Navlhčenými rukami tvarujeme sušienky a pečieme ich približne 15 minút pri teplote 180 °C.
-------------
Dobrú chuť! Dajte mi vedieť, ak sušienky skúsite a odporučte svoje recepty, rada skúsim opäť nejaký nový. :-)
Vaša Lucia